Novice

Novice 03. Oktober 2019

Prodajni dnevi vrtnic

Zdrave vrtnice 

V Arboretumu smo za naše kupce pripravili seznam priporočenih sort vrtnic. Seznam smo pripravili s strokovnjakom za vrtnice Matjažem Mastnakom, ki je na seznam uvrstil tiste sorte, ki v našem podnebju zagotovo dobro uspevajo. Na njem boste našli vrtnice, ki se razlikujejo ne le po barvi cvetov temveč tudi po velikosti in tipu. Proti boleznim odporne vrtnice dobro uspevajo in cvetijo brez škropljenja, če jih seveda posadimo na dobro mesto in jih namenimo osnovno vrtnarsko nego. Z odpornimi sortami boste imeli z vrtnicami na vrtu veselje in ne slabe volje kot z občutljivimi sortami iz prejšnjih desetletij.

Kar je najpomembneje - vse sorte s seznama boste seveda lahko kupili v Vrtnem centru Arboretum v Volčjem Potoku in v Medlogu.

Prodajni dnevi vrtnic bodo potekali v Vrtnem centru Arboretum od 18. do 20. oktobra. 2019.

Število vrtnic je omejeno in ko bodo sadike posameznih vrtnic zmanjkale, jih za letos ne bomo več naročali.

 

Seznam priporočljivih, zdravih sort  za jesen 2019

Skrižane čajevke

Acapella  

Elina  

Frederic Mistral  

Gräfin Diana  

Grande Amore  

Honore de Balzac  

Moonstone  

Rosengräfin Marie Henriette  

Souvenir de Baden-Baden  

Traviata  

 

Flroibunde

Black Forest Rose  

Blue for You  

Bordeaux  

Chippendale  

Garden of Roses  

Gebrüder Grimm  

Jugendliebe  

Leonardo da Vinci

Ljubljana  

Marie Curie  

Queen of Sheba  

Red Leonardo da Vinci  

Rotillia  

 

Rožni grmi

Crocus Rose  

Golden Celebration  

Kordes Jubilee  

La Villa Cotta  

Orangerie  

Rosarium Uetersen  

Summer Memories  

The McCartney Rose  

 

Prekrovne

Heidetraum  

Pink Swany / Les Quatre Saisons  

Knock Out  

Solero  

Bad Birnbach  

Innocencia  

Scarlet Meidiland  

Sorrento  

 

Popenjave

Alaska  

Eden Rose  

Florentina  

Golden Gate  

Jasmina  

Laguna  

Moonlight  

New Dawn  

Parade  

Rose de Tolbiac  

Sadike bodo od 18. oktobra naprej naprodaj v Vrtnem centru Arboretuma Volčji Potok.

Read more...
Novice 03. Oktober 2019

Gostovanje razstave Samonikli šipki in njihovo okrasno potomstvo

Gostujoča razstava

Samonikli šipki in njihovo okrasno potomstvo je razstava za vse ljubitelje vrtnic. Z bogatim fotografskim gradivom prikaže šipke, ki jih najdemo v naravi v Sloveniji in sorte, ki so bile iz njih izpeljane. Ste vedeli, da so šipki divji predniki vrtnic? Podobnost med enimi in drugimi je tako majhna, da marsikdo vrtnic in šipkov niti ne poveže. Pa so bile kljub temu vse žlahtne vrtnice vzgojene iz šipkov iz divjine, tudi iz vrst, ki so pri nas samonikle.

Razstava bo med 21. oktobrom in 18. novembrom 2019 gostovala v Medgeneracijskem centru Gaber Loška dolina. Na dan otvoritve razstave (21. oktobra) prijazno vabljeni ob 17. uri na predavanje Matjaža Mastnaka o vsebini razstave.

Avtor razstave: Matjaž Mastnak; oblikovanje: Mateja Račevski

Read more...
Novice 01. Oktober 2019

Obisk belgijskega dendrološkega društva

Belgijsko dendrološko društvo v Arboretumu

Belgijsko dendrološko društvo (Belgische Dendrologische Verenineg/Société Belge de Dendrologie) je v okviru petdnevne ekskurzije v Slovenijo 20. septembra 2019 obiskalo Arboretum Volčji Potok. Društvo združuje ljudi, ki se ljubiteljsko ali poklicno ukvarjajo z lesnatimi rastlinam. Za svoje člane, ki so iz Belgije in sosednjih držav, vsako leto pripravi eno ali dve ekskurziji v tujino. Na teh poteh si ogledajo zanimiva naravna rastišča dreves, izjemne primerke in botanične oziroma dendrološka zbirke v obiskanih krajih.

V Arboretum je skupina prispela ob 16.30. Do sedme ure zvečer, ko so morali sesti na avtobus, je bil čas kar preskopo odmerjen, da bi lahko videli celotni park in večino najimenitnejših primerkov. Zanimanja za drevnino in ustanovo je bilo veliko in mnogo je bilo tudi laskavih ocen za drevesna primerke, ki so v naši zbirki, in za splošno raven vzdrževanosti parka. 

Skupino je vodil Bram Rammeloo, direktor Arboretuma Kalmthout, s katerim Arboretum Volčji Potok vzdržuje stike že desetletja. Gostje so lahko v Volčjem Potoku videli tudi kultivarje dreves, ki so nastali v Kalmthoutu, dokler je še bil v lasti de Belderjevih in je v njem delovala naša rojakinja Jelena de Belder.

Ob tem obisku je Arboretum Volčji Potok od direktorja Arboretuma Kalmthout dobil za darilo sadiko redke drevesne vrste z imenom kalifornijska toreja (Torreya californica). Takšna darila so dobrodošla za obnavljanje zbirke lesnatih rastlin v Volčjem Potoku. Je pa bil g. Rammeloo presenečen, ko je videl primerek toreje v naši zbirki. Je namreč največje drevo toreje, kar jih je do zdaj videl.

Ob povratku proti avtobusu so bili gostje deležni prav posebnega prizora. Oblaki so se razmaknili in nizko sonce je osvetlilo sivi javor (Acer griseum), da je zasijal kot na retuširani komercialni fotografiji. To je bil res poseben trenutek in gotovo si bom po njem zapomnil ta belgijski obisk.

Matjaž Mastnak

Read more...
Novice 01. Oktober 2019

Mednarodni certifikat za arborista

Čestitamo našemu sodelavcu Mirku Silanu za dosežen mednarodni certifikat za arborista ETW, ki ga podeljuje Evropsko arboristično združenje EAC. Pridobil je tudi licenco za drevesnega kontrolorja (FLL Baumkontrolor), ki omogoča strokovno pregledovanje mestnih in ostalih dreves. Izobraževanje je potekalo v odličnem izobraževalnem centru Nürnberger Schule v Nemčiji med majem in avgustom 2019 ter se zaključilo z dvodnevnim izpitom, ki je bil razdeljen na teoretični in praktični del.

Izobraževanje

Izobraževanje

Read more...
Novice 01. Oktober 2019

Buče v Arboretumu

Poletno vreme se je poslovilo in jesen je prinesla nižje temperature, ki so ravno pravšnje za sprehode po parku. Vrt pa nam gostoljubno streže z jesenskimi plodovi. In najlepše izmed njih so buče. Oglejte si razstavo buč v parku in razstavnem šotoru pri pristavi. 

V soboto, 19. 10., bomo pripravili delavnico izrezovanja buč. Prepustite domišljiji prosto pot in morda zmaga prav vaša izrezljana buča! Konec oktobra tudi v Arboretumu izrezane buče razsvetlijo drevored in ustvarijo ZAČARANI PARK

Read more...
Novice 23. September 2019

Dediščina # umetnost # razvedrilo

Namen letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine je prikazati mnogo vidikov kulturne dediščine posvečenih umetnosti in prostemu času, s pomočjo katerih lahko uživamo v kulturi in pobegnemo iz vsakdana. Arboretum Volčji Potok sodeluje s tremi dogodki: Umetnost in razvedrilo - slikarska delavnica z Narodno galerijo,
Fotografska delavnica - motivika Arboretuma, in Ferry Souvan – 100 let, strokovno vodenje po razstavi.

Umetnost in razvedrilo


UMETNOST IN RAZVEDRILO - SLIKARSKA DELAVNICA, delavnica
sobota, 28. 9. 2019
park, 10.00-13.00
vodi: Ž. Hančič, Narodna galerija
Kot so slikarke in slikarji 20. stoletja sproščeno ustvarjali na prostem, tako se bomo tudi mi ukvarjali s svetlobo in senco zunaj na prostem v mokrih (akvarel) ali suhih (svinčnik, grafit, oglje, suhe barvice) tehnikah. V primeru dežja se bomo premaknili v galerijo k skulpturam Janeza Boljke ali cvetličnim tihožitjem v notranjih prostorih. Predznanje ni potrebno, prav tako ni starostne omejitve. Vabljeni vsi!
Plača se vstopnino v park. Delavnica je brezplačna. Zberemo se pri vhodu v park. Obvezna prijava na Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! do petka, 27. 9., do 12. ure. V zadevo napišite: PRIJAVA - SLIKARSKA DELAVNICA. Prosimo, da ob prijavi pripišete še številko svojega mobilnega telefona (le za obveščanje o odpovedi dogodka).

 

FOTOGRAFSKA DELAVNICA - MOTIVIKA ARBORETUMA, delavnica
sobota, 5. 10. 2019
vhod v park, 11.00-12.00
vodi: P. Rojc, Foto kino in video klub Mavrica
V Arboretumu ne manjka slikovitih prizorov. Le spretni jih znajo ujeti v fotografski objektiv in zabeležiti za vedno. Na fotografski delavnici boste s pomočjo strokovnjaka odkrivali zakonitosti dobre fotografije in preučevali fotografske motive v naravi. Na delavnico prinesite svoj fotoaparat.
Plača se vstopnino v park. Delavnica je brezplačna. Zberemo se pri vhodu v park. Obvezna prijava na Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! do petka, 4. 10., do 12. ure. V zadevo napišite: PRIJAVA - FOTOGRAFSKA DELAVNICA. Prosimo, da ob prijavi pripišete še številko svojega mobilnega telefona (le za obveščanje o odpovedi dogodka).

 

FERRY SOUVAN - 100 LET, strokovno vodenje
nedelja, 6. 10. 2019
vhod v park, 11.00-12.00
vodi: M. Mastnak
Ob stoletnici rojstva Ferryja Souvana se Arboretum z razstavami in strokovnimi vodstvi pridružuje dogodkom v Kamniku in Volčjem Potoku. Posvečeni bodo človeku, ki se je pred sto leti rodil v graščini sredi današnjega Arboretuma in kasneje kot mnogostranski ustvarjalec močno vplival na slovensko zabavno glasbo druge polovice 20. stoletja. Kruh si je služil s jazzom, določil tematski okvir narodno zabavne glasbe, napisal besedila mnogih uspešnic iz zlatih let slovenske popevke, na Slovensko uvedel country in še kaj. Več o njem izveste na vodenem ogledu. Lepo vabljeni!
Plača se vstopnino v park. Vodenje je brezplačno. Zberemo se pri vhodu v park. Obvezna prijava na Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein! do petka, 4. 10., do 12. ure. V zadevo napišite: PRIJAVA – FERRY SOUVAN. Prosimo, da ob prijavi pripišete še številko svojega mobilnega telefona (le za obveščanje o odpovedi dogodka).

 

Read more...
Novice 03. September 2019

Sodelovanje z Občino Vinica

Avgusta 2018 se je Arboretum Volčji Potok priključil EU projektu ''Jobs of the future for EU heritage rejuvenation (#YouEU)'' na pobudo Marijana Kostanjevca, župana hrvaške Občine Vinica. V tej občini leži Arboretum Opeka. Razteza se na dobrih 60 ha površine, od tega je polovica krajinsko oblikovanega parka z mogočnimi, tudi 200 let starimi drevesi. Graščina sredi parka je povsem propadla v zadnjih desetletjih.
Od 16. do 18. 8. 2019 je v Občini Vinica potekal dogodek v okviru omenjenega EU projekta. Dogodka so se udeležili vsi partnerji: Občina Vinica (Hrvaška), Občina Radenci (Slovenija), Občina Castrocaro Terme e Terra del Sole (Italija), Občina Vlora (Albanija), mladinska organizacija UMAMI Vinica, Zavod za turizem Varaždinske županije, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Arboretum Volčji Potok. Arboretum Volčji Potok pri projektu prispeva svoje znanje in izkušnje na področju vključevanja mladih v poklice na področju kulturne in naravne dediščine ter revitalizacije dediščine. Mateja Račevski iz Arboretuma Volčji Potok je predstavila Arboretum kot primer dobre prakse. Navzoči so se strinjali, da je Arboretum Volčji Potok dober primer vključevanja kulturne dediščine v turizem ter dela z mladimi.
Cilj projekta je povezovanje občin, inštitutov, zavodov in nevladnih organizacij z namenom izmenjave dobrih praks aktivnega vključevanja mladih v naravno in kulturno dediščino. Gre za raziskovanje inovativnih poklicev prihodnosti na področju dediščine in odgovornega turizma. Del tega je tudi dogodek ozaveščanja, ki je potekal v Občini Vinica.

Predstavitev Arboretuma

Predstavitev Arboretuma Volčji Potok

Dvorec v Arboretumu Opeka

Dvorec v Arboretumu Opeka

Arboretum Opeka

Arboretum Opeka

EU-Pozivnica-YouEU

Read more...
Novice 03. September 2019

Filmski večeri v Arboretumu so bili dobro obiskani

Med 29. in 31. avgustom 2019 so bili prvič na sporedu »Filmski večeri v Arboretumu«. Zelo smo veseli vašega pozitivnega odziva in udeležbe.

V četrtek, 29. 8., je potekala projekcija digitalne različice filma "Dolina miru" (France Štiglic, 1956, arhiv Slovenskega filmskega centra) s filmskim pogovorom, ki ga je vodil Jure Matičič (Mestni kino Domžale). Pred tem nas je po filmskih lokacijah popeljal Matjaž Mastnak (Arboretum Volčji Potok). 

S tem smo obeležili 100. obletnico rojstva Franceta Štiglica v okviru projekta “100 let Franceta Štiglica”. Sedaj je že dodobra znano dejstvo, da je bil prav Arboretum Volčji Potok leta 1956 eno od filmskih prizorišč "Doline miru".

Med "Filmskimi večeri v Arboretumu" smo vas povabili še na ogled dveh navdihujočih filmov - filma "Beli vran" (Ralph Finnes, 2018) in dokumentarnega filma "Pavarotti" (Ron Howard, 2019).

Izvedbo filmskih večerov je omogočil Kulturni dom Franceta Bernika Domžale oziroma Mestni kino Domžale v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok. Ogled digitalne različice filma "Dolina miru" je omogočil Slovenski filmski center. 

Upamo, da se bomo tudi v prihodnje tradicionalno srečevali ob filmskih projekcijah v Arboretumu!

Filmski večeri v Arboretumu

Vodenje po filmskih lokacijah

Filmski večeri v Arboretumu

Projekcija filma Dolina miru

Filmski večeri v Arboretumu

Filmski pogovor

Read more...
Novice 23. August 2019

Razstava dalij in lilij

Cvetovi lilij in dalij zasijejo v vsej svoji lepoti v poznem poletju ter vnašajo na vrtne gredice prav prazničen občutek. Njihovi polni, veliki in barviti cvetovi spominjajo na ognjemet.

V Arboretumu vas cvetoče dalije in lilije pozdravijo v bližini pristave in na gredah ob kostanjevem drevoredu. Zasadili smo jih v vrtne grede in cvetlične lonce ter slednje označili z imenskimi tablicami sort. Na razstavi lahko torej preučujete, kako dobro se počutijo dalije na različnih rastiščih in kako pestra je izbira sort. Razlikujejo se po barvi velikosti in obliki cvetov.

Čebulice lilij in gomolji dalji bodo v vrtnih centrih na voljo spomladi, kjer boste nad izbiro sort zagotovo navdušeni.

Zdaj pa vabljeni v Arboretum na ogled, da si izberete svojo najljubšo!

Razstava lilij Razstava dalij

 

 

 

Read more...
Novice 14. August 2019

Obisk vodje parkov in vrtov nemškega letovišča Baden-Baden

Obisk Arboretuma

V ponedeljek, 12. avgusta je obiskal Arboretum Volčji Potok Markus Brunsing, vodja parkov in vrtov v nemškem letovišču Baden-Baden. Mesto je med strokovno vrtnarsko javnostjo znano kot prizorišče svetovnega ocenjevanje vrtnic, ki vsako leto v  tretjem tednu  junija pritegne vodilne svetovne žlahtnitelje vrtnic in vrtničarske strokovnjake. Na izbor je že vrsto let vabljena predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, ga. Breda Čopi, zadnji dve leti pa tudi Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok.

G. Brunsing je pred tremi leti v Arboretumu Volčji Potok že predaval, toda marca, ko so vrtnice še mirovale. Tokrat si je prišel ogledat cvetoče rožne vrtove in treba je reči, da so letos v Arboretumu ti kljub avgustu še zelo cvetivi. Z živim zanimanjem si je več kot tri ure ogledoval vse tri rozarije. Ob zaključku obiska ga je sprejel Aleš Ocepek, direktor Arboretuma Volčji Potok, in ob kosilu sta se zadržala na daljšem pogovoru.

Read more...