Novice

Novice 10. September 2019

Zelenjavni žar v parku

Zelenjavni žar

V soboto, 14. 9., in nedeljo, 15. 9., boste lahko obiskovalci parka med 11. in 14. uro brezplačno degustirali sezonsko zelenjavo z žara. Po sprehodu med cvetočimi gredicami vam bo zelenjavna malica gotovo prijala. Tisti bolj pogumni bodo lahko začinili svoj obrok s pekočimi čiliji, ki smo jih vzgojili v vrtnem centru Arboretuma.

Če vas bodo pekoče paprike zares navdušile, vas vabimo na ogled razstave čilijev v vrtnem centru Arboretuma. Poleg razstave pa bo v soboto, 14. septembra ob 15. uri, tudi predavanje o čilijih Iz semena do omake.

Pridite v Arboretum in spočijte svoje oči na čudovitih parkovnih razgledih, z okusno svežo zelenjavo in pekočimi omakami pa prebudite svoje okušalne čutnice. Plača se vstopnino v park. Degustacija jedi je brezplačna. V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen.

Read more...
Novice 03. September 2019

Sodelovanje z Občino Vinica

Avgusta 2018 se je Arboretum Volčji Potok priključil EU projektu ''Jobs of the future for EU heritage rejuvenation (#YouEU)'' na pobudo Marijana Kostanjevca, župana hrvaške Občine Vinica. V tej občini leži Arboretum Opeka. Razteza se na dobrih 60 ha površine, od tega je polovica krajinsko oblikovanega parka z mogočnimi, tudi 200 let starimi drevesi. Graščina sredi parka je povsem propadla v zadnjih desetletjih.
Od 16. do 18. 8. 2019 je v Občini Vinica potekal dogodek v okviru omenjenega EU projekta. Dogodka so se udeležili vsi partnerji: Občina Vinica (Hrvaška), Občina Radenci (Slovenija), Občina Castrocaro Terme e Terra del Sole (Italija), Občina Vlora (Albanija), mladinska organizacija UMAMI Vinica, Zavod za turizem Varaždinske županije, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Arboretum Volčji Potok. Arboretum Volčji Potok pri projektu prispeva svoje znanje in izkušnje na področju vključevanja mladih v poklice na področju kulturne in naravne dediščine ter revitalizacije dediščine. Mateja Račevski iz Arboretuma Volčji Potok je predstavila Arboretum kot primer dobre prakse. Navzoči so se strinjali, da je Arboretum Volčji Potok dober primer vključevanja kulturne dediščine v turizem ter dela z mladimi.
Cilj projekta je povezovanje občin, inštitutov, zavodov in nevladnih organizacij z namenom izmenjave dobrih praks aktivnega vključevanja mladih v naravno in kulturno dediščino. Gre za raziskovanje inovativnih poklicev prihodnosti na področju dediščine in odgovornega turizma. Del tega je tudi dogodek ozaveščanja, ki je potekal v Občini Vinica.

Predstavitev Arboretuma

Predstavitev Arboretuma Volčji Potok

Dvorec v Arboretumu Opeka

Dvorec v Arboretumu Opeka

Arboretum Opeka

Arboretum Opeka

EU-Pozivnica-YouEU

Read more...
Novice 03. September 2019

Filmski večeri v Arboretumu so bili dobro obiskani

Med 29. in 31. avgustom 2019 so bili prvič na sporedu »Filmski večeri v Arboretumu«. Zelo smo veseli vašega pozitivnega odziva in udeležbe.

V četrtek, 29. 8., je potekala projekcija digitalne različice filma "Dolina miru" (France Štiglic, 1956, arhiv Slovenskega filmskega centra) s filmskim pogovorom, ki ga je vodil Jure Matičič (Mestni kino Domžale). Pred tem nas je po filmskih lokacijah popeljal Matjaž Mastnak (Arboretum Volčji Potok). 

S tem smo obeležili 100. obletnico rojstva Franceta Štiglica v okviru projekta “100 let Franceta Štiglica”. Sedaj je že dodobra znano dejstvo, da je bil prav Arboretum Volčji Potok leta 1956 eno od filmskih prizorišč "Doline miru".

Med "Filmskimi večeri v Arboretumu" smo vas povabili še na ogled dveh navdihujočih filmov - filma "Beli vran" (Ralph Finnes, 2018) in dokumentarnega filma "Pavarotti" (Ron Howard, 2019).

Izvedbo filmskih večerov je omogočil Kulturni dom Franceta Bernika Domžale oziroma Mestni kino Domžale v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok. Ogled digitalne različice filma "Dolina miru" je omogočil Slovenski filmski center. 

Upamo, da se bomo tudi v prihodnje tradicionalno srečevali ob filmskih projekcijah v Arboretumu!

Filmski večeri v Arboretumu

Vodenje po filmskih lokacijah

Filmski večeri v Arboretumu

Projekcija filma Dolina miru

Filmski večeri v Arboretumu

Filmski pogovor

Read more...
Novice 23. August 2019

Razstava dalij in lilij

Cvetovi lilij in dalij zasijejo v vsej svoji lepoti v poznem poletju ter vnašajo na vrtne gredice prav prazničen občutek. Njihovi polni, veliki in barviti cvetovi spominjajo na ognjemet.

V Arboretumu vas cvetoče dalije in lilije pozdravijo v bližini pristave in na gredah ob kostanjevem drevoredu. Zasadili smo jih v vrtne grede in cvetlične lonce ter slednje označili z imenskimi tablicami sort. Na razstavi lahko torej preučujete, kako dobro se počutijo dalije na različnih rastiščih in kako pestra je izbira sort. Razlikujejo se po barvi velikosti in obliki cvetov.

Čebulice lilij in gomolji dalji bodo v vrtnih centrih na voljo spomladi, kjer boste nad izbiro sort zagotovo navdušeni.

Zdaj pa vabljeni v Arboretum na ogled, da si izberete svojo najljubšo!

Razstava lilij Razstava dalij

 

 

 

Read more...
Novice 14. August 2019

Obisk vodje parkov in vrtov nemškega letovišča Baden-Baden

Obisk Arboretuma

V ponedeljek, 12. avgusta je obiskal Arboretum Volčji Potok Markus Brunsing, vodja parkov in vrtov v nemškem letovišču Baden-Baden. Mesto je med strokovno vrtnarsko javnostjo znano kot prizorišče svetovnega ocenjevanje vrtnic, ki vsako leto v  tretjem tednu  junija pritegne vodilne svetovne žlahtnitelje vrtnic in vrtničarske strokovnjake. Na izbor je že vrsto let vabljena predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, ga. Breda Čopi, zadnji dve leti pa tudi Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok.

G. Brunsing je pred tremi leti v Arboretumu Volčji Potok že predaval, toda marca, ko so vrtnice še mirovale. Tokrat si je prišel ogledat cvetoče rožne vrtove in treba je reči, da so letos v Arboretumu ti kljub avgustu še zelo cvetivi. Z živim zanimanjem si je več kot tri ure ogledoval vse tri rozarije. Ob zaključku obiska ga je sprejel Aleš Ocepek, direktor Arboretuma Volčji Potok, in ob kosilu sta se zadržala na daljšem pogovoru.

Read more...
Novice 26. Juli 2019

Razstava čilijev

Že 3. razstava čilijev v vrtnem centru Arboretuma Volčji Potok se tokrat ponaša z več kot 50 različnimi sortami čilijev. Naslov tokratne razstave je Od CVETA do PLODA, saj si boste lahko ogledali čilije od cvetenja do zorenja plodov. Tokratno razstavo smo pripravili skupaj s podjetjem Metrob d.o.o., saj smo čilije sadili v substrat COMPO in jih dohranjevali z gnojili COMPO. V času razstave smo tokrat v našo ponudbo vključili tudi VROČE čili omake slovenskega porekla Čili Pipp, najdete jih v trgovini vrtnega centra.

Razstava čilijev

Razstava čilijev v Vrtnem centru Arboretum Volčji Potok

Letos bomo v okviru 3. razstave čilijev za obiskovalce Vrtnega centra Arboretum Volčji Potok organizirali tudi predavanje o čilijih. Predavatelj Tomaž Pipp se že več kot 10 let ukvarja z vzgojo čilijev in pridelovanjem pekočih čili omak, katere danes prepoznamo pod blagovno znamko Čili Pipp. Tomaž Pipp pa nam bo v okviru predavanja pripravil tudi degustacijo njegovih pekočih omak. Predavanje o čilijih ''Iz semena do omake'' in degustacija omak bo v soboto, 14. 9. 2019, ob 15. uri.

 

Read more...
Novice 04. September 2019

Srečanje s svetovno znanim žlahtniteljem vrtnic Thomasom Prollom

Srečanje med vrtnicami

Kot smo najavili, v soboto, 28. 9. 2019, prirejata Arboretum Volčji Potok in Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije mednarodni rožni dogodek: sprehod med vrtnicami rozarija Arboretum Volčji Potok s posebnim gostom Thomasom Prollom in predstavniki Svetovne zveze vrtničarjev iz drugih evropskih držav. Vabimo vas, da se nam pridružite! 

Program bo tak:

9.30-10.00

Zbiranje in druženje ob jutranji kavici 

10.00–12.00

 

 

Predavanje »Kratka zgodovina Kordesovih vrtnic, naš način žlahtnjenja zdravih vrtnic in predstavitev nekaterih nedavno uvedenih sort« / A little history on Kordes Roses, our way to breed for healthy roses and portraits of a number of recently introduced varieties. 

Predavanje Thomasa Prolla bo v angleščini z vmesnim odmorom. Na željo poslušalcev poskrbimo za prevod v povzetkih. 

12.00–13.30

Vodeni ogled Zgornjega rozarija  v družbi žlahtnitelja in ostalih udeležencev Svetovne zveze vrtničarjev, s pogovori med vrtnicami o vrtnicah.   

od 13.30 dalje  

Skupno  kosilo in prosto druženje

 

Prijave sprejema Arboretum Volčji  Potok na naslov Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!.

Prijavnina znaša 35 EUR.

V prijavnini je upoštevana vstopnina v park, predavanje tujega gosta in pogostitev s kosilom.

 

Read more...
Novice 18. Juni 2019

Roža skrivnostna – papeške vrtnice

V sodelovanju z Radiom Ognjišče pripravljamo poseben dogodek ob dnevu državnosti in odprtju novega rožnega vrta. Ob 12. uri bo sv. maša za domovino, ki jo bo daroval nadškof Anton Stres. Sledila bo proslava ob dnevu državnosti, na kateri bo s petjem sodelovala Vokalna skupina Krila. Po svečani otvoritvi rožnega vrta bo koncert Prifarskih muzikantov. 

Roža skrivnostna – papeške vrtnice

Novi rožni vrt v Arboretumu

Read more...
Novice 18. Juni 2019

Novi rožni vrt

Gre za tematski rožni vrt, v katerem so posajene vrtnice iz cepičev iz Vatikana in sorte, ki so z imeni povezane s katoliško cerkvijo. V tem rožnem vrtu zdaj rase trideset sort vrtnic, ki se imenujejo po papežih, svetnicah in svetniki, redovih, romarskih krajih in podobno. Vrtnice so raznolike in cvetijo za vse. S tem rožnim vrtom želimo v Arboretumu nagovoriti še eno skupino obiskovalcev in vsem povedati, da se vrtnica ne dotakne le telesnih čutov temveč tudi duha. Ideja za ta rožni vrt se je razvila ob sodelovanju Republike Slovenije s Svetim sedežem.

V sodelovanju z Radiom Ognjišče pripravljamo poseben dogodek ob dnevu državnosti in odprtju novega rožnega vrta.  

Tretji rožni vrt

Kliknite za več informacij o papeških vrtnicah

 

 

 

Read more...
Novice 14. Juni 2019

Vrtnični vikend

Tisoči grmičkov, grmov in popenjavih vrtnic niso samo paša za oči in nos, temveč celostno doživetje, ki prevzame človeka v celoti. Pridite z odprtimi očmi, odprtim nosom in odprto dušo in se jim pustite zapeljati! 

Ko se prepustite čarom rožnega vrta, ki se kopa v cvetju in vonju, boste prestopili v svet, ki ga še ne poznate.

Vrtnice

Kliknite za več fotografij

Read more...