Novice

Novice 17. Juni 2019

Vrtnica leta

Letošnje izbiranje najlepše vrtnice na Slovenski dan vrtnic je bilo omejeno na sorte v spodnjem rožnem vrtu. Največ glasovnic je bilo za vrtnico 'Eden Rose' in takoj nato za 'Pierre de Ronsard'. To sta v resnici dve imeni za isto vrtnico, tako da je zmagovalka vse druge premagala z naskokom. 

Vrtnica leta 'Eden Rose'

Gre za popenjavo vrtnico, ki ljubi sonce in toploto. Nič čudnega, saj je francoskega porekla. Ustvarila so jo ženska roka, znanje, izkušnje in intuicija, vse združeno v  gospe Marie-Louise Meilland. Sorta je nastala leta 1987 in je kmalu postala svetovna uspešnica. Njeno izvirno ime je 'Pierre de Ronsard', za vse nekulturne nacije, ki razumejo samo angleško, pa jo tržijo kot 'Eden Rose 88'. 

Že leta 2006 je bila sorta uvrščena v Izbor slavnih Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic. V Arboretumu Volčji Potok je že bila izbrana za najlepšo in sicer leta 2012.

Marie-Louise Meilland, ki so jo vsi imenovali Louisette (slov. Lojzka) je k Meillandovim primožila leta 1939, ko je bila stara 19 let. Bila je iz vrtnarske družine, ki je imela drevesnico za vrtnice, prav tako njen ženin Francis. Rodila je dva otroka in že leta 1958 odovela. Žlahtniti je začela še kot dekle in prve križance ustvarila pri petnajstih. S sorto 'Pierre de Ronsard' je zaključila svojo rožno zapuščino, ki šteje 120 sort. Leta 1987, ko je sorto 'Pierre de Ronsard' ustvarila, je tudi umrla. Kronski uspeh spoštovanje vrednega življenjskega opusa.