Novice

Novice 03 September 2019

Sodelovanje z Občino Vinica

Avgusta 2018 se je Arboretum Volčji Potok priključil EU projektu ''Jobs of the future for EU heritage rejuvenation (#YouEU)'' na pobudo Marijana Kostanjevca, župana hrvaške Občine Vinica. V tej občini leži Arboretum Opeka. Razteza se na dobrih 60 ha površine, od tega je polovica krajinsko oblikovanega parka z mogočnimi, tudi 200 let starimi drevesi. Graščina sredi parka je povsem propadla v zadnjih desetletjih.
Od 16. do 18. 8. 2019 je v Občini Vinica potekal dogodek v okviru omenjenega EU projekta. Dogodka so se udeležili vsi partnerji: Občina Vinica (Hrvaška), Občina Radenci (Slovenija), Občina Castrocaro Terme e Terra del Sole (Italija), Občina Vlora (Albanija), mladinska organizacija UMAMI Vinica, Zavod za turizem Varaždinske županije, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Arboretum Volčji Potok. Arboretum Volčji Potok pri projektu prispeva svoje znanje in izkušnje na področju vključevanja mladih v poklice na področju kulturne in naravne dediščine ter revitalizacije dediščine. Mateja Račevski iz Arboretuma Volčji Potok je predstavila Arboretum kot primer dobre prakse. Navzoči so se strinjali, da je Arboretum Volčji Potok dober primer vključevanja kulturne dediščine v turizem ter dela z mladimi.
Cilj projekta je povezovanje občin, inštitutov, zavodov in nevladnih organizacij z namenom izmenjave dobrih praks aktivnega vključevanja mladih v naravno in kulturno dediščino. Gre za raziskovanje inovativnih poklicev prihodnosti na področju dediščine in odgovornega turizma. Del tega je tudi dogodek ozaveščanja, ki je potekal v Občini Vinica.

Predstavitev Arboretuma

Predstavitev Arboretuma Volčji Potok

Dvorec v Arboretumu Opeka

Dvorec v Arboretumu Opeka

Arboretum Opeka

Arboretum Opeka

EU-Pozivnica-YouEU