Novice

Novice 19 September 2018

Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost

Z izbiro teme, Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost, se pridružujemo skupni evropski temi in Evropskemu letu kulturne dediščine 2018. V sodelovanju z drugimi ustanovami pripravljamo različne razstave in dogodke. 

Z razstavo »Souvani in njihov park v Volčjem Potoku« z vami delimo zgodbe rodbine Souvan, ene najuspešnejših slovenskih družin v Ljubljani v 19. stoletju, ki je hkrati tesno povezana z Arboretumom Volčji Potok. Razstava  bo na ogled do 29. septembra v Slovanski knjižnici, od 1. do 28. oktobra bo razstava gostovala v knjigarni Konzorciju v Ljubljani, od 29. oktobra do 17. novembra pa v Knjižnici Domžale. Ob razstavi bodo organizirana tudi predavanja. V knjigarni Konzorcij bo predavanje v torek, 2. oktobra, ob 18. uri.
V Arboretumu Volčji Potok v sklopu DEKD organiziramo dve strokovni vodenji. V soboto, 6. oktobra, bo vodenje po ruševinah gradu v Volčjem Potoku. V nedeljo, 7. oktobra, pa bo Sprehod s kustosom iz Narodne galerije. Kustos vas po popeljal ob reprodukcijah umetnin iz Narodne galerije.

Preberite več...
Novice 11 September 2018

Gostovanje razstav iz Arboretuma Volčji Potok

Razstava »Narodna galerija v Arboretumu«, ki združuje najlepše iz dveh svetov in povezuje ljubitelje umetnosti in narave, je na ogled v Knjižnici Prežihovega Voranca od 3. do 29. septembra. Ob razstavi bomo lahko v četrtek, 13. septembra, ob 18. uri prisluhnili interdisciplinarnemu predavanju Jassmine Marijan iz Narodne galerije in Matjaža Mastnaka iz Arboretuma Volčji Potok. Strokovnjaka bosta reprodukcije umetnin iz Narodne galerije pospremila z umetnostnozgodovinskimi opisi in komentarji o cvetličnih vsebinah.

 

Septembra z razstavo v Slovanski knjižnici z vami delimo zgodbe rodbine Souvan, ene najuspešnejših slovenskih družin v Ljubljani v 19. stoletju, ki je hkrati tesno povezana z Arboretumom Volčji Potok. Ste vedeli, da parku Arboretuma Volčji Potok nekateri okoliški prebivalci še danes rečejo Souvanov park? O zanimivi zgodovini ljubljanske rodbine in nastanka parka vam bo v Slovanski knjižnici 18. septembra ob 19. uri predaval Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok. Razstava »Souvani in njihov park v Volčjem Potoku« bo na ogled do 29. septembra.

Preberite več...
Novice 10 September 2018

Zanimivosti iz življenja gosenic

Razstava metuljev v Arboretumu

Gosenice predstavljajo dragocen vir hrane za vrsto plenilcev (ptiče, manjše plazilce, pajke, bogomolke, mravlje) in so lahek plen, saj so med hranjenjem izpostavljene na listih gostiteljskih rastlin. Zaradi tega jim je kar težko preživeti, ni pa nemogoče, saj so razvile načine kako se ubraniti.
Gosenice pred plenilci varujeta varovalna barva in oblika. To nestrupenim vrstam omogoča, da se zlijejo z okolico in so težje opazne, lahko pa tudi s svojimi živimi barvami posnemajo strupene vrste in tako opozarjajo plenilce, da so strupene in neužitne. Nekatere pa s posebnimi vzorci zastrašujejo plenilce in jih za trenutek zmedejo ter tako ubežijo gotovi smrti.
Danes smo za vas pripravili posnetek gosenice kraljevega lastovičarja (Papilio thoas), ki se pred plenilci brani na prav poseben način. Ob nevarnosti izviha strukturo rdeče barve, ki je običajno skrita pod prvim členom oprsja in jo imenujemo osmeterij. V osmeteriju nastajajo snovi neprijetnega vonja, ki prav tako pripomorejo k odvračanju plenilcev. Gre za tvorbo lahko hlapnih organskih spojin, kot je npr. izobutirična kislina.
Gosenice azijskih lastovičarjev gredo v slast marsikateremu ptiču, pa še komu. V nevarnosti z lažnimi očmi na oprsju, izvihanim rdečim osmeterijem in neprijetnim vonjem ustrašijo plenilce ter tako uidejo smrti.

Več o razstavi tropskih metuljev

 

Preberite več...
Novice 07 September 2018

Rastlina meseca

Pomladanske čebulnice

Zdaj je najboljši čas za nakup čebulic pomladanskega cvetja: tulipanov, narcis, okrasnih lukov … Izbira čebulnic je zdaj največja in gotovo boste našli take, ki vam bodo zares všeč.

Pozor! Čas za sajenje čebulic je šele konec oktobra. Do takrat jih shranite na hladno in suho mesto.

Arboretum Volčji Potok kupuje čebulice pri preverjenih dobaviteljih in brez posrednikov, zato zagotavljamo visoko kakovost po ugodni ceni.

Spomladanske čebulnice

Pripravil Matjaž Mastnak

Nasveti za nakup in sajenje spomladanskih čebulic

Preberite več...
Novice 23 Avgust 2018

Posek lipe na Krumperku

Lipa v Krumperku

2. julija 2018 je bila posekana lipa pri gradu Krumperk, ki je ogrožala krajane in obiskovalce konjušnice ter gradu. Po tem dogodku je bila objavljena vrsta člankov in spletnih prispevkov, ki so nasprotovali podrtju drevesa. Ker je v njih vrsta nepreverjenih, neresničnih in predvsem nestrokovnih trditev, objavljamo gradivo, na podlagi katerega si lahko ustvarite z dejstvi, dokumenti in strokovnimi informacijami podprto sliko o tej zadevi.

Dejstva, dokumenti in strokovne informacije o lipi ob gradu Krumperk - gradivo je v pdf obliki.

 

 

 

Preberite več...
Novice 17 Avgust 2018

Odpravite se na izlet in odkrijte Osrednjo Slovenijo

Bi šli na izlet? Pripravite se na 5 odličnih predlogov za izlete, kjer boste uživali v naravi, izvedeli kaj novega, posneli dobre fotografije in kaj dobrega pojedli. Da bo vse skupaj še bolj zanimivo, je Turizem Ljubljana pripravil nagradno igro za uporabnike družbenih omrežij. Več

#CentralSlovenia

Poziv velja za vse: odpravite se na izlet v Osrednjo Slovenijo, na Instagramu delite svoja odkritja, pri tem pa ne pozabite navesti hashtaga #CentralSlovenia in točne lokacije. Potegujte se za privlačne nagrade.

Do konca septembra bodo vsak teden izpostavili en kraj Osrednje Slovenije. V petih tednih bodo predstavili izlete v/na:

  1. Kamnik: 20. 8. – 26. 8.
  2. Ljubljansko barje: 27. 8. – 2. 9.
  3. Vrhnika: 3. 9. – 9. 9.
  4. Polhov Gradec: 10. 9. – 16. 9.
  5. Grosuplje: 17. 9. – 23. 9.

Priporočali bodo zanimiva doživetja in oglede, najbolj fotogenične lokacije, priporočila za dobro hrano in druge uporabne informacije, ki bodo nedvomno obogatile vaš izlet.

 

Vabljeni na izlet v Arboretum Volčji Potok, ki je del Osrednje Slovenije. Mi se že veselimo vaših fotografij na hashtagu #CentralSlovenia.

Preberite več...
Novice 16 Avgust 2018

Arboretum na platnih mladih umetnikov

Z nakupom umetnin iz prodajne razstave podpirate umetniške dejavnosti v Arboretumu Volčji Potok.                                                                                                       

Narava Arboretuma Volčji Potok je navdahnila mlade umetnike, da so ustvarili slike, ki lahko Arboretum Volčji Potok pripeljejo tudi v vaše domove. Slike mladih umetnikov bodo na ogled v vhodnem objektu Arboretuma Volčji Potok.
Sliko, ki vam je še posebej všeč lahko tudi kupite. Nakup se izvede v vhodnem objektu parka, možna pa je tudi 2-dnevna rezervacija želene slike na  01 831 23 45 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Zakaj prodajna razstava?

Umetnine so v preteklih letih ustvarjali študenti UL Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki smo jih gostili v Arboretumu Volčji Potok. Slike, ki so nam bile takrat podarjene, smo razstavljali tudi v našem parku. Mogoče se še spomnite katere, ki je pritegnila vašo pozornost?                                                                                               
Ker vseh slik, ki smo jih dobili v dar, ne moremo razstaviti, smo se odločili za odprodajo dela  zbirke po prijaznih cenah, saj je namen prodajne razstave predvsem spodbujanje umetniških dejavnosti v  Arboretumu Volčji Potok. V kolikor bo prodaja umetnin uspešna, bomo že v naslednjem letu 2019 v Arboretumu Volčji Potok v parku ponovno organizirali slikarsko kolonijo.                                             
V spodnji galeriji so na ogled vse slike za prodajo. Vabljeni na ogled. 

 

 

       

Katarina Filipović, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 80 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 120 eur

  

Andjelija Milosavljević, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 70 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 100 eur  -  PRODANO                 

  

Neja Zorzut, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 40 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 140 eur  

 

                                                                          

Eva Novak, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 70 × 50 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 110 eur

                                                                         

Danilo Milovanović, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 80 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 150 eur

 

Rok Horvat, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 70 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 120 eur

                                                                                     

Maja Burja, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 70 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 120 eur

 

Rebeka Golob, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 40 × 50 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 100 eur

 

Katja Pori, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 70 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 80 eur

 

Jerca Čiča, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 50 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 100 eur  -  PRODANO

 

Urša Prek, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 80 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 130 eur

         

Meta Hrovat, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 70 x 50 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 80 eur

 

Maja Tušar, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 80 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 120 eur

 

Rosa Tomšič, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 70 × 50 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 100 eur

 

Veronika Hozjan, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 40 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 90 eur     

 

 

 

Preberite več...
Novice 08 Avgust 2018

Narodna galerija v Arboretumu

Mesec avgust smo posvetili slikarki Mariji Auersperg Attems. V drevoredu si lahko ogledate njene tri povečane reprodukcije s cvetličnimi tihožitji. V parku je na ogled že osemnajst reprodukcij iz Narodne galerije. V soboto, 18. 8., se bomo sprehodili s kustosinjo iz Narodne galerije skozi alejo reprodukcij galerijskih slik in spoznali nekaj naših ključnih slikark in slikarjev. V soboto, 25. 8., pa se nam pridružite na slikarski delavnici. Pod vodstvom slikarke in likovnega pedagoga vam bomo razkrili marsikatero slikarsko skrivnost in risarsko tehniko. 

Narodna galerija v Arboretumu

Več o razstavi Narodna galerija v Arboretumu

Preberite več...
Novice 08 Avgust 2018

Obisk nemškega strokovnega združenja »Perenne«

Obisk strokovnega nemškega strokovnega združenja »Perenne«

V četrtek, 2. avgusta je Arboretum Volčji Potok obiskala strokovna ekskurzija nemškega strokovnega združenja »Perenne«.

Združenje sestavljajo vrtnarji, trajničarji, načrtovalci vrtov, krajinske arhitekti in sorodni kadri, ki so vsi poklicno ukvarjajo z enim od aspektov vrtnarstva, bodisi z vzgojo, načrtovanjem, sajenjem in vzdrževanjem. Skupni imenovalec njihovih različnih izobrazb in delovnih mest je zanimanje za trajnice, brez katerih si težko predstavljamo lep vrt, mesto ali park.

Slovenijo so obiskali od 1.8. do 5.8.2018, v času, ko je v vrtnarskem poslu zatišje in si lahko vzamejo teden dni za potovanje, ki združuje poklicni interes in oddih. Na prošnjo združenja je program ekskurzije pripravila Bernarda Strgar Schulz iz Vrtnarije Trajnice Strgar, sicer tudi članica društva.

V združenje, ki ima sedež v Nemčiji, se sicer včlanjujejo Nemci, Švicarji in Avstrijci. Tako nacionalno pisana je bila tudi skupina 27 obiskovalcev, ki se je opoldne ustavila v Arboretumu Volčji Potok in tam ostala do četrte ure dopoldne. Vmes so imeli premor za kosili in kavo.

V Arboretumu Volčji Potok jih je najprej pozdravil direktor, nato pa so si pod strokovnim vodenjem ogledali zbirko in park. Izrecno so izrazili priznanje za dobro vzdrževanje parka.

Pripravil: Matjaž Mastnak
Fotografija: Mateja Račevski

Preberite več...
Novice 27 Julij 2018

Poletna nega vrtnic

Za dobro rast vrtnic je potrebno po cvetenju obrezati odcvetele cvetove, pravilno pognojiti, zalivati in pleti. V spodnjem posnetku si oglejte, kako pravilno poskrbeti za vrtnice v poletnih mesecih.

Svetuje Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok.

 

Preberite več...