Novice

Novice 23 Maj 2018

Čar lesa v Arboretumu

''Razstava lesenih izdelkov za vse in vsakogar''

Razstava gostuje v Arboretumu Volčji Potok do 31. 5. 2018.

Glavni namen prireditve Čar lesa je, da ljudje ponovno spoznajo vse prednosti rabe lesa. S prireditvami Čar lesa želimo predstaviti različne možnosti uporabe lesa in v ljudeh vzbuditi pozitiven odnos ter interes do te naravne dobrine. Preko medijev želimo informirati širšo javnost, da leseni izdelki pripomorejo k blažitvi podnebnih sprememb. Več o razstavi

Čar lesa

Preberite več...
Novice 16 Maj 2018

Svetovni dan čebel

20. maja obeležujemo Svetovni dan čebel in zato smo se odločili, da tem izjemno pomembnim žuželkam namenimo več kot le en dan. Program se bo oba dneva odvijal pri čebelnjaku v Spodnjem angleškem parku, kjer vam bosta čebelarja Ludvik Lap in Boris Jereb s svojim bogatim programom približala življenje čebel kot tudi samo čebelarjenje. Odgovarjala bosta na vaša vprašanja, imeli boste tudi možnost degustirati med in kupiti čebelji pridelek. Razkazala bosta tudi notranjost čebelnjaka, panj s čebelami, ogledali si boste lahko čebelarske pripomočke in še kaj. Še posebej lepo vabljeni na otroški delavnici izdelovanja sveč iz voska ter delavnico izdelovanja panjskih končnic, ki je namenjena odraslim.

Več o programu

Svetovni dan čebel

Preberite več...
Novice 15 Maj 2018

Na Freisinger Gartentage se je predstavila Slovenija

Brižinski vrtni dnevi/Freisinger Gartentage so vrtnarjem dobro znana prireditev, ki jo vsakokrat obišče okoli 20.000 ljudi. Letos je potekala že dvaindvajsetič in sicer od 11.–13. maja. V osnovi gre za prodajni sejem rastlin in vrtne opreme ter orodja, ki pa je zelo striktno koncipiran: predstavljati se smejo samo pridelovalci rastlin in izdelovalci izdelkov, ne pa velike posredniške firme. Samoumevno prednost imajo ponudniki z regionalno pridelanimi rastlinami. Razen Nemcev je bilo med prodajalci še nekaj Avstrijcev, par Čehov in ena slovenska vrtnarija Rifnik. Za vstop na sejem je potrebno plačati vstopnino. 

Poleg prodaje je na Brižinskih vrtnih dnevih vedno spremljevalni program. Letos je nosil naslov Dobrodošla, Slovenija/Willkomen Slowenien. Poleg STO so se predstavili slovenski (škofjeloški) čebelarji, Arboretum Volčji Potok in Botanični vrt Univerze v Ljubljani.

Arboretum je postavil razstavo »Rožne zgodbe srednje in vzhodne Evrope«, Botanični vrt pa fotografsko razstavo »Barviti travniki Slovenije«. Tudi predavanja so izvedli slovenski predavatelji, med njimi Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok; program predavanj si lahko ogledate na www.freisingergartentage.de/programm/zeiten/.

Freisinger Gartentage  

Z uradne otvoritve »Brižinskih vrtnih dnevov« (Freisinger Gartentage). Za mikrofonom je Anita Fischer, glavna organizatorka in duša prireditve. Proti desni si sledijo: člana kulturnega društva Lipa iz Münchna v narodni noši, ga. Eva Bönig, županja Freisinga, ga. Dragica Urtelj, generalna konzulka Republike Slovenije v Münchnu, in deželni poslanec g. Josef Hauner.

Freisinger Gartentage

Ravno postavljena razstava »Rožne zgodbe srednje in vzhodne Evrope« s cvetočimi vrtnicami iz Arboretuma Volčji Potok.

Freisinger Gartentage

Na Brižinskih vrtnih dnevih pridejo zbiratelji na svoj račun – na fotografiji je stojnica s sortnimi hostami.

Freisinger Gartentage  

Sejmišče je na treh prizoriščih vrta nekdanjega samostana Nova Štifta/Neustift.

 

Besedilo in fotografije: Matjaž Mastnak

 

 

 

 

Preberite več...
Novice 09 Maj 2018

Kostarika, vroča točka biodiverzitete

V Galeriji Janeza Boljke bo od 8. maja do konca avgusta na ogled razstava »Kostarika, vroča točka biodiverzitete«. Njen avtor je dr. Tom Turk, redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot raziskovalec in naravoslovni fotograf je večkrat obiskal Kostariko.

Kostarika, vroča točka biodiverzitete

Za razstavo je dr. Tom Turk izbral trideset fotografij. Na njih so portretirane živali in to vse od metuljev in njihovih osupljivih gosenic, barvitih žabic, presenetljivih kač, slikovitih ptic do aligatorja, nenavadnega mravljinčarja in žvižgača, ki tropski gozd polni z rjovenjem iz krošenj. Avtor razstave je vse fotografije opremil s kratkim naravoslovnim opisom v slovenskem in angleškem jeziku.

Kar se števila živalskih in rastlinskih vrst tiče, je Kostarika eno od najbogatejših območij na svetu. Njena posebnost so odlično ohranjeni naravni pragozdovi. Četrtina ozemlja Kostarike so narodni parki in ti niso le osnova sistematičnega varstva narave, temveč tudi naravoslovnega turizma. Naravovarstva v Kostariki ne razumejo kot vsiljenega nebodigatreba, temveč kot veliko poslovno priložnost.  Ne brez razloga: ekoturizem je glavni vir prihodkov v državi.

Razstava osupljivo lepih fotografij je na ogled v pritličju Galerije Janeza Boljke. Galerija stoji  v srcu Arboretuma Volčji Potok, ob stavbišču nekdanje graščine oziroma poleg letne kavarne.

Uradna otvoritev razstave s predavanjem bo 22. maja, na svetovni dan biodiverzitete. Avtor razstave dr. Tom Turk bo predstavil biodiverziteto Kostarike. Začetek predavanja bo ob 17.30 v predavalnici pristave. Zaključek prireditve bo v galeriji Janeza Boljke.  

Več o razstavi

Preberite več...
Novice 24 April 2018

Tisa, drevo posebne vrste

V doživljajskem razstavišču »Moja Ljubljanica«, ki deluje v Kulturnem centru Vrhnika, je pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljana (MGML) na ogled 40.000 let stara lesena konica z Ljubljanskega barja. Konica je bila izdelana iz tisovega lesa in je deset let po najdbi in po uspešnem zaključku konserviranja prvič na ogled javnosti. 

Ob tej priložnosti je bila postavljena tudi občasna razstava »Tisa, drevo posebne vrste«, ki jo je pripravil Arboretum Volčji Potok. Razstava bo na ogled do 31.5., vsak dan do torka do nedelje od 10:00 do 18:00.

Obe razstavi si lahko ogledate v razstavišču Moja Ljubljanica, Tržaška cesta 32, Vrhnika. Več informacij: www.mojaljubljanica.si

Razstava se junija vrača v Arboretum Volčji Potok, kjer bo postavljena v stavbi nekdanjega črpališča, pod tisami na robu Souvanove loke. 

K okrogli mizi je vabljen Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok kot avtor razstave "Tisa, drevo posebne vrste". Okrogla miza bo v sredo, 25. 4., ob 18. uri v razstavišču Moja Ljubljanica.

Evropsko leto kulturne dediščine

Preberite več...
Novice 19 April 2018

Arboretum Volčji Potok, Kamnik in Škocjanske jame skupaj v Pragi

Arboretum Volčji Potok se skupaj s Kamnikom in Škocjanskimi jamami kot ene izmed najbolj privlačnih turističnih atrakcij v Sloveniji letošnjo pomlad predstavljajo obiskovalcem Praškega gradu v okviru razstave Od Alp do Krasa. Obiskovalci te češke turistične znamenitosti si bodo lahko od 7. aprila do 22. maja, torej v času pred glavno turistično sezono, ogledali 22 fotografij, na katerih bodo fotografski utrinki iz Parka Škocjanske jame, Arboretuma Volčji Potok in srednjeveškega mesta Kamnik. Ker je Praški grad ena najbolj obiskanih evropskih znamenitosti, je to dobra promocija za vse tri omenjene destinacije in za Slovenijo.

V okviru razstave bo potekala tudi nagradna igra. Med tistimi obiskovalci, ki bodo fotografije iz razstave delili na družabnem omrežju Instagram in jih označili z #fromtheAlpstoKarst, bomo vsak dan izžrebali nekoga, ki bo dobil ali vstopnico za Arboretum Volčji Potok, Škocjanske jame ali pa Trnič iz Velike planine.

Praški grad

Kamnik, mesto v naročju Kamniško-Savinjskih Alp, velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Takrat je bil cvetoče trgovsko mesto, kjer so imeli sedež andeški grofje z Bavarskega. Na čas, ko je bil Kamnik glavno mesto dežele Kranjske, nas spominja čudovita arhitekturna dediščina. Eden od simbolov mesta je Mali grad, zelo slikovita pa je tudi ulica Šutna, ki velja za najlepšo ulico v mestu.

Arboretum Volčji Potok je biser slovenske vrtne kulture. Je javni  park, ki se razteza na  85 ha površine ob potokih in livadah ob gozdu. V krajinsko oblikovanih zasaditvah je na ogled več kot 3000 vrst in sort okrasne drevnine in drugega rastlinja. Poleg cvetličnih nasadov je za obiskovalce zelo privlačno razgibano otroško igrišče, tudi zato je Arboretum namenjen vsem generacijam in vreden ogleda  v vseh letnih časih.

Škocjanske jame so še vedno edini spomenik v Sloveniji in na klasičnem Krasu, samostojno na Unescov seznam svetovne dediščine, kamor so bile leta 1986 vpisane zaradi svojega izjemnega pomena za svetovno naravno dediščino. Škocjanske jame so bile 1999 vpisane tudi na seznam Ramsarske konvencije. S tem je mednarodna strokovna javnost priznala izjemen pomen jam, kot enega izmed biserov na planetu Zemlji.

Preberite več...
Novice 17 Maj 2018

Ringarajin majski nasvet za starše

»Oči, a je tej čebelici ime Maja?«

Prav je, da v mesecu, ko praznujemo svetovni dan čebel, otrokom predstavimo, zakaj so čebelica Maja in njeni prijatelji tako zelo pomembni za življenje na našem planetu. Da četudi nas lahko pičijo in so nekateri ljudje na njihov pik celo alergični, bi brez njihovega marljivega dela ostali brez rastlin, brez kisika in tako brez živih bitij. Ko otroku poskušamo razložiti nekaj novega, ne pozabimo, da je otrokovo radovednost dobro vedno nekoliko spodbuditi tako, da jim zaupamo kakšno novo besedo in idejo, ki bo v otroku sprožila nova vprašanja. Otroci se namreč že po naravi radi učijo, še posebej če učenje poteka sredi narave, kjer lahko svet in življenje spoznavajo od blizu in veliko bolj doživeto. Zato v teh mesecih, ko je narava polna življenja, izkoristite zelen in prostran Arboretum, ki je lahko otrokova idealna učilnica. In ne pozabite obiskati razstave metuljev ter preveriti, kakšne vzorce so jim narisale vile.   

Več nasvetov za starše poiščite na osrednjem slovenskem družinskem spletnem portalu Ringaraja.net, ki bo z nami vsak mesec delil aktualno novičko iz sveta zanositve, nosečnosti in starševstva! 

Majski nasvet

Preberite več...
Novice 13 April 2018

Otvoritev razstave na Ministrstvu za kulturo

Danes smo uradno odprli razstavo Souvani in njihov park v Volčjem Potoku na Ministrstvu za kulturo. Razstava bo odprta od ponedeljka do petka, od 8. do 18. ure. Vstop je prost.

V četrtek, 19. 4. 2018, ob 15. uri bo predavanje z vodstvom po razstavi. Predaval bo Matjaž Mastnak, svetovalec v Arboretumu Volčji Potok in soavtor razstave.

Vabljeni!

Preberite več...
Novice 14 Maj 2018

Tri umetnice iz Narodne galerije

Narodna galerija v Arboretumu

V maju se je šestim reprodukcijam pridružilo troje novih umetnin. Nova trojica nosi naslov Tri umetnice. Vas zanima katere tri umetnice so predstavljene? Vabljeni v drevored Arboretuma, ki je postal poseben galerijski prostor za umetnine iz Narodne galerije.

V Arboretumu bomo od marca 2018 do februarja 2019 postopoma predstavljali izbrane galerijske slike, katerih vsebina ali nastanek sta povezani z večno lepoto in pomenljivostjo cvetja in žensk. Razstava na prostem bo vsak mesec obsežnejša. 

Vabljeni!

 

Preberite več...
Novice 03 April 2018

Pogosta vprašanja obiskovalcev

Zakaj gostinstvo v Arboretumu ni večje in zakaj ni na vhodu v park?

Ustanovitelj Ministrstvo za kulturo preko Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije potrjuje programske zasnove za razvoj javnega zavoda Arboretum Volčji Potok. Dosedanji konservatorji se niso strinjali s postavitvijo gostinstva na vhodu v Arboretum, zato ga tam ni. Lokacija ob Galeriji Janeza Boljke jim tudi ni bila po volji, zato je le začasna postavitev, dokler se ne uredi boljša - po izboru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Nova konservatorka Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je  nalogo ureditve gostinstva vzela resno in menimo, da bo kmalu podala primerno možnost.

 

Do kdaj bodo dinozavri in kiti v parku?

Razstavi dinozavrov in kitov sta začasni in naredita Arboretum atraktivnejši. Tovrstne razstave se bodo v prihodnje umikale vrtnarskim programom.

 

Kakšni so načrti za urejanje otroškega igrišča v prihodnje?

Otroško igrišče bomo v prihodnje v sodelovanju s konservatorko Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije poskušali narediti atraktivnejše, večje in ga lokacijsko nekoliko premestiti.

 

Na vprašanja odgovarja direktor Arboretuma Volčji Potok gospod Aleš Ocepek.

Preberite več...