Arhiv

Kako na vrt privabimo netopirje?

Kategorija
Prireditvenik
Datum
09 Junij 2019
Prizorišče
Volčji Potok 3, 1235 Radomlje, Slovenija
Telefon
01 831 2345
Email
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Spletna stran

nedelja, 9. 6. 2019

otroško igrišče, 11.00

vodi: U. Novak, AVP

 

Na podstrešju pristave Arboretuma živijo netopirji - edini sesalci, ki lahko aktivno letijo. Sprednje okončine imajo preobražene v letalne prhuti. Pogovorili se bomo s čim se netopirji prehranjujejo in zakaj so na vrtovih dobrodošli. Na delavnici bomo izvedli prikaz sestavljanja netopirnice in razložili, kateri netopirji jih najpogosteje uporabljajo. Vabljeni obiskovalci vseh starosti. Plača se vstopnino v park. Prikaz je brezplačen. Odvija se na otroškem igrišču. V primeru dežja dogodek odpade. 

 


 

Vrtni poznavalci vedo, da živali v vrtu ne delajo samo škode. Prav nasprotno. Ptice v vrtu prežijo na požrešne gosenice, čebele, čmrlji in metulji oprašujejo cvetove, mravlje odstranjujejo vrtne ostanke, deževniki rahljajo zemljo, krastača pa mimogrede pomalica kakšnega polža. Zato je osrednja tema letošnjih evropskih dnevov vrtov Živali v parku. Med 7. in 9. junijem vas vabimo, da spoznate nekatere izmed njih in skupaj z nami razmislite, kako bi v svoj vrt privabili več živali. 

ZAKULISJE RAZSTAVE TROPSKIH METULJEV, strokovna predstavitev
petek, 7. 6. 2019
rastlinjak z metulji, 11.00
vodi: M. Mavec, AVP
V Arboretumu imamo razstavo živih tropskih metuljev, ki se izležejo iz bub. K nam pridejo skrbno oviti v nežne plasti vate kar po pošti. Na delavnici vam bomo v zakulisju razstave pokazali, kako skrbimo za metulje, gosenice in bube ter kaj je pri tem delu največji izziv. Plača se vstopnino v park. Delavnica je brezplačna. Zbirno mesto je pri rastlinjakih. V primeru dežja dogodek odpade.

POŽREŠNA GOSENICA, otroška delavnica
petek, 7. 6. 2019
otroško igrišče, 14.00
vodi: M. Mavec, AVP
Metulji so žuželke s popolno preobrazbo. To pomeni, da se tekom razvoja iz jajčeca v odraslo žival metulj najprej preobrazi v gosenico nato pa še v bubo. Gosenice so znane po svojem izjemnem apetitu. Na delavnici bomo izdelali svoje požrešne gosenice in se naučili pesmico. Plača se vstopnino v park. Delavnica je brezplačna. Odvija se na otroškem igrišču. V primeru dežja dogodek odpade. 

KAKO NA VRT PRIVABITI DIVJE ČEBELE?, strokovna predstavitev
sobota, 8. 6. 2019
otroško igrišče, 11.00
vodi: U. Novak, AVP
Na delavnici bomo izvedli prikaz sestavljanja žuželčnika in razložili, kam v vrtu ga morate postaviti, da bo dober dom divjim čebelam. Vabljeni obiskovalci vseh starosti. Plača se vstopnino v park. Prikaz je brezplačen. Odvija se na otroškem igrišču. V primeru dežja dogodek odpade.

KAKO NA VRT PRIVABIMO PTICE?, strokovna predstavitev
sobota, 8. 6. 2019
otroško igrišče, 12.00
vodi: U. Novak, AVP
Ptice so znane obiskovalke tistih vrtov, kjer se vrtnari z občutkom za živo naravo. Da bi se ptice še bolj udomačile v okolici naših domov jim lahko v zimskih mesecih ponudimo ptičjo krmo v hranilnicah, poleti pa jim priskrbimo vodo v pitnikih. Spomladi jim zagotovimo prostor za gnezdenje v gnezdilnicah. Na delavnici bomo izvedli prikaz sestavljanja gnezdilnice in razložili kakšne zahteve za gnezdenje imajo različne vrste ptic. Vabljeni obiskovalci vseh starosti. Plača se vstopnino v park. Prikaz je brezplačen. Odvija se na otroškem igrišču. V primeru dežja dogodek odpade.

KAKO NA VRT PRIVABITI ČMRLJE?, strokovna predstavitev
nedelja, 9. 6. 2019
otroško igrišče, 12.00
vodi: U. Novak, AVP
Čmrlji so takoj za čebelami najuspešnejši opraševalci rastlin. V Sloveniji živi kar 35 vrst čmrljev, na svojem vrtu pa lahko najdete droben kotiček, kjer bodo našli svoje zatočišče. Na delavnici si boste lahko ogledali gnezdilne posode za čmrlje in spoznali, kako morate za njih skrbeti, da jih bodo čmrlji radi uporabljali. Vabljeni obiskovalci vseh starosti. Plača se vstopnino v park. Prikaz je brezplačen. Odvija se na otroškem igrišču. V primeru dežja dogodek odpade.


Vrtni center Arboretum | Rendez-vous aux jardins| Obiščite nas Fotogalerija 

 

 
 

Vsi datumi

  • 09 Junij 2019

Poganja iCagenda