Narodna galerija v Arboretumu

Razstave | Prireditvevnik
 
JULIJ - Dvojice

Otroka

Matevž Langus (Kamna Gorica, 1792-1855, Ljubljana)
Otroka, (ok. 1830)
olje, platno, 59,5 cm x 75 cm
sign.: ni
Narodna galerija, inv. št.: NG S 194

Matevž Langus je bil med najbolj iskanimi portretisti otrok. Uspešno se je prilagodil željam ljubljanskih meščanov, ki so poleg lastnih naročali tudi portrete svojih naslednikov.
Dvojni otroški portret je naslikan v prvem planu slike v varnem zavetju odprte arhitekture. Psiček na sliki nakazuje otroško igro in portretu dodaja razgibano žanrsko vsebino. V zadnjem planu slike je kot kulisa naslikan topografsko določljiv motiv, ki sporoča rojstni kraj naslikanih otrok.
Besedilo: Narodna galerija

Deklica, ki se z desno roko še otroško hudomušno igra s psičkom, z levo nevede že sega po gartrožah. Vrtnice so atribut ženskosti, a imajo tu tudi vlogo drevesa spoznanja. Mlajšemu otroku je slikar namenil spominčice, ki so za razliko od vrtnic brez erotičnih podtonov.
Besedilo: Arboretum Volčji Potok

   

Alegorija zdravilnega rastlinstva

Ivan Vavpotič (Kamnik, 1877-1943, Ljubljana)
Alegorija zdravilnega rastlinstva, (1910)
olje, platno, 198 cm x 70 cm
sign.: ni
Narodna galerija, inv. št. NG S 506

Slika je s svojim pendantom, Alegorijo Kemije, krasila vrata Sušnikove lekarne na nekdanjem  Marijinem trgu v Ljubljani, danes Prešernovem trgu.
Motiv je izjema v slikarjevem opusu in se navezuje na starejšo tradicijo upodobitev alegorij, kjer je vsebina poosebljena z ženskim likom, ki mu asistirajo putti opremljeni z atributi, ki razlagajo vsebino upodobitve.
Besedilo: Narodna galerija

Samo slutimo lahko, kaj je v snopiču rastlin, ki si ga je ženska položila čez laket. Jasno razpoznaven je edino naprstec , ki se ga je dotaknila z desnico. Morda je slikar izbral naprstec zato, ker je močno strupena rastlina, ki jo samo šolana farmacevtova roka zna spremeniti v varno zdravilo.
Besedilo: Arboretum Volčji Potok

   

Sestrici

Ivana Kobilca (Ljubljana, 1861-1926)
Sestrici, 1906
pastel, platno, 53 cm x 64 cm
sign. d. sp.: I. Kobilca
Narodna galerija, inv. št. NG S 559

Dvojni dopasni portret deklic spada v začetek Kobilčinega berlinskega obdobja. Za upodobitev sestric je Kobilca uporabila pastelne krede in z mehkimi prehodi dosegla nežnost in krhkost upodobljenk.
Besedilo: Narodna galerija

Ob dekletcih je šopek narcis tacet. Njihova snežna belina ponazarja nedolžnost zgodnjega otroštva.  Tacete iz narave niso take, a tudi preproste deklice z dežele ali iz predmestja so drugačne od protretirank. Gre za gojeno cvetje iz cvetličarne, ki poudarja meščansko poreklo deklic.
Besedilo: Arboretum Volčji Potok

 

   

V letu, ko Narodna galerija praznuje 100-letnico delovanja, bodo na prostem v Arboretumu Volčji Potok na ogled velike povečave slik iz Narodne galerije. V Arboretumu bomo od marca 2018 do februarja 2019 postopoma predstavljali izbrane galerijske slike, katerih vsebina ali nastanek sta povezani z večno lepoto in pomenljivostjo cvetja in žensk. Razstava na prostem bo vsak mesec obsežnejša, marca bodo predstavljene prve tri slike, vsak nadaljnji mesec pa bo prinesel dodatne nove tri umetnine. Arboretum bo živ in živahen galerijski prostor, ki bo skozi različne letne čase spreminjal razpoloženja podobam iz Narodne galerije. Več o razstavi

   

Narodna galerija, Ljubljana           Arboretum Volčji Potok    Evropsko leto kulturne dediščine                 Facebook Arboretum

 

 


 

KONTAKT

Arboretum Volčji Potok
Volčji Potok 3
1235 Radomlje
Tel.:  01 831 23 45
Faks: 01 831 07 75
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.