Novice

Novice 17 Avgust 2018

Odpravite se na izlet in odkrijte Osrednjo Slovenijo

Bi šli na izlet? Pripravite se na 5 odličnih predlogov za izlete, kjer boste uživali v naravi, izvedeli kaj novega, posneli dobre fotografije in kaj dobrega pojedli. Da bo vse skupaj še bolj zanimivo, je Turizem Ljubljana pripravil nagradno igro za uporabnike družbenih omrežij. Več

#CentralSlovenia

Poziv velja za vse: odpravite se na izlet v Osrednjo Slovenijo, na Instagramu delite svoja odkritja, pri tem pa ne pozabite navesti hashtaga #CentralSlovenia in točne lokacije. Potegujte se za privlačne nagrade.

Do konca septembra bodo vsak teden izpostavili en kraj Osrednje Slovenije. V petih tednih bodo predstavili izlete v/na:

  1. Kamnik: 20. 8. – 26. 8.
  2. Ljubljansko barje: 27. 8. – 2. 9.
  3. Vrhnika: 3. 9. – 9. 9.
  4. Polhov Gradec: 10. 9. – 16. 9.
  5. Grosuplje: 17. 9. – 23. 9.

Priporočali bodo zanimiva doživetja in oglede, najbolj fotogenične lokacije, priporočila za dobro hrano in druge uporabne informacije, ki bodo nedvomno obogatile vaš izlet.

 

Vabljeni na izlet v Arboretum Volčji Potok, ki je del Osrednje Slovenije. Mi se že veselimo vaših fotografij na hashtagu #CentralSlovenia.

Preberite več...
Novice 16 Avgust 2018

Arboretum na platnih mladih umetnikov

Z nakupom umetnin iz prodajne razstave podpirate umetniške dejavnosti v Arboretumu Volčji Potok.                                                                                                       

Narava Arboretuma Volčji Potok je navdahnila mlade umetnike, da so ustvarili slike, ki lahko Arboretum Volčji Potok pripeljejo tudi v vaše domove. Slike mladih umetnikov bodo na ogled v vhodnem objektu Arboretuma Volčji Potok od danes, 16. avgusta, do 20. septembra 2018. Vsak četrtek bo na ogled nova trojica slik.
Sliko, ki vam je še posebej všeč lahko tudi kupite. Nakup se izvede v vhodnem objektu parka, možna pa je tudi 2-dnevna rezervacija želene slike na  01 831 23 45 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Trenutno so na ogled slike:                                         
Katarina Filipović, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 80 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 120 eur                                                                                                        Andjelija Milosavljević, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 70 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 100 eur                
Neja Zorzut, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 40 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 140 eur  

Zakaj prodajna razstava?

Umetnine so v preteklih letih ustvarjali študenti UL Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki smo jih gostili v Arboretumu Volčji Potok. Slike, ki so nam bile takrat podarjene, smo razstavljali tudi v našem parku. Mogoče se še spomnite katere, ki je pritegnila vašo pozornost?                                                                                               
Ker vseh slik, ki smo jih dobili v dar, ne moremo razstaviti, smo se odločili za odprodajo dela  zbirke po prijaznih cenah, saj je namen prodajne razstave predvsem spodbujanje umetniških dejavnosti v  Arboretumu Volčji Potok. V kolikor bo prodaja umetnin uspešna, bomo že v naslednjem letu 2019 v Arboretumu Volčji Potok v parku ponovno organizirali slikarsko kolonijo.                                             
V spodnji galeriji so na ogled vse slike za prodajo, ki bodo v Arboretumu Volčji Potok razstavljene med 16. avgustom in 20. septembrom 2018. Vabljeni na ogled. 

Razpored prodajne razstave slik

16.-23. avgust 

       

Katarina Filipović, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 80 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 120 eur

  

Andjelija Milosavljević, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 70 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 100 eur                  

  

Neja Zorzut, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 40 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 140 eur  

 

23.-30. avgust  

                                                                          

Eva Novak, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 70 × 50 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 110 eur

                                                                         

Danilo Milovanović, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 80 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 150 eur

 

Rok Horvat, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 70 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 120 eur

                                                                                     

30. avgust-6. september

Maja Burja, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 70 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 120 eur

 

Rebeka Golob, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 40 × 50 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 100 eur

 

Katja Pori, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 70 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 80 eur

 

6.-13. september

Jerca Čiča, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 50 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 100 eur

 

Urša Prek, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 80 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 130 eur

         

Meta Hrovat, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 70 x 50 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 80 eur

 

13.-20. september

Maja Tušar, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 60 × 80 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 120 eur

 

Rosa Tomšič, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 70 × 50 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 100 eur

 

Veronika Hozjan, Brez naslova, 2014, akril na platnu, 50 × 40 cm. Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok. Cena: 90 eur     

 

* AVP si pridržuje pravico do spremembe časovnega razporeda prodajne razstave slik. Vsaka prodana slika bo nadomeščena z novo sliko po seznamu.

 

Preberite več...
Novice 08 Avgust 2018

Narodna galerija v Arboretumu

Mesec avgust smo posvetili slikarki Mariji Auersperg Attems. V drevoredu si lahko ogledate njene tri povečane reprodukcije s cvetličnimi tihožitji. V parku je na ogled že osemnajst reprodukcij iz Narodne galerije. V soboto, 18. 8., se bomo sprehodili s kustosinjo iz Narodne galerije skozi alejo reprodukcij galerijskih slik in spoznali nekaj naših ključnih slikark in slikarjev. V soboto, 25. 8., pa se nam pridružite na slikarski delavnici. Pod vodstvom slikarke in likovnega pedagoga vam bomo razkrili marsikatero slikarsko skrivnost in risarsko tehniko. 

Narodna galerija v Arboretumu

Več o razstavi Narodna galerija v Arboretumu

Preberite več...
Novice 08 Avgust 2018

Obisk nemškega strokovnega združenja »Perenne«

Obisk strokovnega nemškega strokovnega združenja »Perenne«

V četrtek, 2. avgusta je Arboretum Volčji Potok obiskala strokovna ekskurzija nemškega strokovnega združenja »Perenne«.

Združenje sestavljajo vrtnarji, trajničarji, načrtovalci vrtov, krajinske arhitekti in sorodni kadri, ki so vsi poklicno ukvarjajo z enim od aspektov vrtnarstva, bodisi z vzgojo, načrtovanjem, sajenjem in vzdrževanjem. Skupni imenovalec njihovih različnih izobrazb in delovnih mest je zanimanje za trajnice, brez katerih si težko predstavljamo lep vrt, mesto ali park.

Slovenijo so obiskali od 1.8. do 5.8.2018, v času, ko je v vrtnarskem poslu zatišje in si lahko vzamejo teden dni za potovanje, ki združuje poklicni interes in oddih. Na prošnjo združenja je program ekskurzije pripravila Bernarda Strgar, sicer tudi članica društva.

V združenje, ki ima sedež v Nemčiji, se sicer včlanjujejo Nemci, Švicarji in Avstrijci. Tako nacionalno pisana je bila tudi skupina 27 obiskovalcev, ki se je opoldne ustavila v Arboretumu Volčji Potok in tam ostala do četrte ure dopoldne. Vmes so imeli premor za kosili in kavo.

V Arboretumu Volčji Potok jih je najprej pozdravil direktor, nato pa so si pod strokovnim vodenjem ogledali zbirko in park. Izrecno so izrazili priznanje za dobro vzdrževanje parka.

Pripravil: Matjaž Mastnak
Fotografija: Mateja Račevski

Preberite več...
Novice 27 Julij 2018

Poletna nega vrtnic

Za dobro rast vrtnic je potrebno po cvetenju obrezati odcvetele cvetove, pravilno pognojiti, zalivati in pleti. V spodnjem posnetku si oglejte, kako pravilno poskrbeti za vrtnice v poletnih mesecih.

Svetuje Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok.

 

Preberite več...
Novice 20 Julij 2018

Arboretum Volčji Potok je najboljši turistični cilj v okolici Ljubljane

Best of Summer 2018

Ta teden so bili razglašeni rezultati izbora Zmagovalci poletja 2018 (Best of Summer 2018), ki ga pripravlja spletni portal ''In your pocket''.

Arboretum Volčji Potok je zmagal v kategoriji najboljši turistični cilj v okolici Ljubljane (Best Attraction Around Ljubljana)! 

Glasovanje je potekalo od 26. junija do 10. julija 2018. Vrnjenih je bilo 6.600 vprašalnikov.

Več informacij

Preberite več...
Novice 11 Julij 2018

O našem rozariju na svetovnem kongresu

Svetovni kongres

V Københavnu se je od 28. junija do 4. julija odvil svetovni kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic (World Federation of Rose Societies). To je bil velik dogodek, ki je pritegnil več kot 600 rožarjev iz vsega sveta. Priprava kongresa je bil velik projekt Danskega društva ljubiteljev vrtnic.

V sklopu dopoldanskih predavanj je bil povabljen Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok, da predstavi zbirko vrtnic, za katero skrbi Arboretum Volčji Potok. Rožni vrt v Arboretumu je bil prenovljen v letih 2002 in 2015. Povod za zadnjo prenovo je bilo sodelovanje Arboretuma pri pripravi regionalnega kongresa Svetovne zveze junija lani v Ljubljani.

V predavanju je Matjaž Mastnak pojasnil način nastajanja regionalne zbirke vrtnic, ki so bile žlahtnjene v srednji in vzhodni Evropi. Zaenkrat vključuje 199 sort, imajo pa jo namen razvijati in širiti tudi v prihodnje. Predstavlja namreč mednarodno zanimivost našega Arboretuma - drugje na svetu namreč takšne zbirke ni.

Drugo težišče znatno razširjene zbirke vrnic v Arboretum Volčji Potok je na sodobnih sortah, ki ne potrebujejo škropljenja proti glivičnim boleznim. Zbirka v Volčjem Potoku je zelo sodobna, saj je od 945 sort kar 38 % prišlo na trg leta 2001 ali kasneje.

Predavanje je bilo dobro sprejeto. Posebno navdušeni so bili nad njim tisti, ki so rozarij lansko leto spoznali v živo in jim je brez izjeme ostal v zelo lepem spominu.

Zdi se, da se Slovenci premalo zavedamo tega, kar imamo, in da se s tem tudi premalo hvalimo. Arboretum je s svojima dvema rozarijema že tak primer.

 

Preberite več...
Novice 10 Julij 2018

Turistični avtobus vozi tudi v Arboretum

Turistični avtobus

V času letošnjih poletnih počitnic, od 25. junija do 31. avgusta, do turističnih atrakcij v okolici mesta Kamnik vozi tudi posebni turistični avtobus. Gre za dogovor, ki sta ga sklenila Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik ter Arriva Kam-Bus d.o.o. Cena vozovnice na turističnem avtobusu znaša en evro, potnik pa jo lahko kupi na avtobusu. Na rednih linijah cena vozovnice ostaja nespremenjena. Turistični avtobusi so posebej označeni tako na samem avtobusu kot na voznem redu.

Turistični avtobus je na voljo vsem, ki bi želeli z javnim prevozom obiskati dolino Kamniške Bistrice z Veliko planino, Terme Snovik ali Arboretum Volčji Potok. Kamnik je nosilec srebrnega znaka Green destination in zato si na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik prizadevajo za trajnosti turizem. Tako si je že od konca maja dalje na turistično informativnem centru moč izposoditi navadna in električna kolesa.

Vozni red z vključenim turističnim avtobusom (posebej označeno) do Kamniške Bistrice, Term Snovik in Arboretuma Volčji Potok je dostopen na tej povezavi http://bit.ly/BusKamnik. Več informacij na potniški blagajni avtobusne postaje Kamnik (01 8309 414) in TIC Kamnik (01 831 8250, 031 388 324, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.).

Besedilo in fotografija: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Preberite več...
Novice 20 Junij 2018

Strokovno srečanje partnerjev projekta Erasmus+

V Arboretumu Volčji Potok smo se v letu 2017 pridružili evropskemu projektu »Z naravo do medsebojnega razumevanja« (»With nature to mutual understanding«). Namen projekta je izmenjava dobrih praks pri vključevanju narave v vsakdanje izobraževanje in v terapevtske aktivnosti. V sklopu projekta smo se udeležili osemdnevnega strokovnega srečanja, ki so ga tokrat organizirali partnerji iz Velike Britanije med 20. in 27. marcem 2018.

V projektu poleg Arboretuma Volčji Potek sodeluje še 6 držav partneric oz. organizacij:
Češka - nosilci projekta: Lipká - educational institution for environmental training
Slovaška: SOSNA
Italija: Co.M.P.A.S.S. Social Cooperative Society ONLUS
Portugalska: UNIVERSIDADE NOVA DE LISBOA
Velika Britanija: Henry Doubleday Research Association
Švica: Foundation Seiler

Več o projektu na našem blogu in zloženki

 

 

 

Preberite več...
Novice 15 Junij 2018

Razstava tropskih metuljev v Arboretumu

Razstava metuljev v Arboretumu

V rastlinjaku za pristavo imamo razstavo tropskih metuljev. Potrudili smo se in za njih vzpostavili tropske razmere. To pomeni, da zagotavljamo temperature, ki se gibljejo nekje med najnižjo povprečno vrednostjo 19° C in najvišjo povprečno 29° C, zračna vlaga pa je visoka. Nekateri ljudje takšno klimo težko prenašajo, zato imajo občutek, da je v rastlinjaku zatohlo in vroče.

Da bi se metulji kar najbolje počutili, smo v rastlinjak zasadili njihove najljubše gostiteljske rastline. Nekatere med njimi niso samo lepe za oko, ampak izredno lepo dišijo. Ko vstopimo v rastlinjak jih lahko takoj zavohamo. 

Dejstvo, da se metulji v našem rastlinjaku dobro počutijo, se odraža v tem, da so se iz oplojenih jajčec prvih pošiljk metuljev že izlegle gosenice. Te se pridno hranijo z listi na njihovih najljubših gostiteljskih rastlinah. Izziv za vas dragi obiskovalci, v rastlinjaku poskusite poiskati čim več različnih vrst gosenic. 

V zadnjem delu rastlinjaka je zid, ki ločuje del rastlinjaka kjer se izlegajo bube. Če boste pokukali skozi režo v zidu boste lahko videli zelo raznolike oblike bub. Nekatere spominjajo na velike cvetne popke, druge na iztrebke, spet tretje so nenavadnih oblik. 

Vljudno vabljeni v rastlinjak z metulji, kjer si lahko v živo ogledate pestrost nekaterih tropskih vrst!

Razstava tropskih metuljev v Arboretumu

Na blogu si lahko preberete o metuljih, ki so na razstavi.

 

Preberite več...