Novice

Novice 20 Junij 2017

Zgornji in spodnji rozarij Arboretuma Volčji Potok

V Arboretumu Volčji Potok skrbimo za zbirko 910 sort vrtnic. Posajene so v dveh rozarijih in na mnoštvu gred.

Načrt gred 

Pregled nad sortami in njihovimi lokacijami omogoča brošura Načrt gred 2017. Lansko brošuro smo razširili še na spodnji rozarij in tudi tam poskrbeli za natančen načrt gred, ter jo kot celoto posodobili in prenovili. Vabimo vas, da si jo za ceno 3 € priskrbite ob vstopu v parku.

Preberite več...
Novice 02 Junij 2017

Leto vrtnic v Arboretumu

Letošnje leto je v Arboretumu posvečeno vrtnicam. Gostili bomo namreč Regionalni kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic in s ponosom oznanjamo, da v parku cvetita 902 sorti vrtnic. Poleg lani prenovljenega Zgornjega rozarija, lahko vrtnice občudujete tudi na "Kongresnem griču", kot smo poimenovali brežino pred pristavo, in v spodnjem rozariju, v ravninskem predelu parka.

Zbirka vrtnic v Arboretumu časovno pokriva tako zgodovinske vrtnice kot sodobne zdrave sorte. Posebnost zbirke so sorte, ki jih je ustvarila vzhodna polovica Evrope in jih pri nas ne kje drugje na enem mestu doslej še niste mogli videti.

Leto vrtnic v Arboretumu

Udeležite se dogodkov v povezavi z vrtnicami in pustite poletnim lepoticam, da vas očarajo!

Vodenje po zgodovinskih vrtnicah
7. junij ob 18.00
V rozariju Arboretuma Volčji Potok imamo sto petdeset vrtnic iz zgodovinskih razredov belih rož, burbonk, stolistnic, galk, damaščank, skrižanih bengalk, skrižanih ponavljavk itn. Vsaka skupina ima svoje značilnost in posebno lepoto, nekatere pa so v času cvetenja celo bolj slikovite od sodobnih vrtnic. Pridite in doživite mik starih gartrož in prisluhnite zgodbam o njih! Plača se vstopnino v park, vodenje je brezplačno. Več

Vodenje

Razstava Vrtovi in vrtnice
V počastitev Regionalnega kongresa svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic je v Galeriji pod arkadami v Arboretumu Volčji Potok zaživela razstava z naslovom Vrtovi in vrtnice. Lepote rastlinstva in vrtnarske umetnosti so skozi kiparska in slikarska dela upodobili Jiři Bezlaj, Andrejka Čufer, Vida Slivniker in Darja Štefančič. Razstava je na ogled od 25. maja do 25. junija. Več

Razstava

Regionalni kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic
Arboretum bo gostil Regionalni kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki ga organizira Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije. Gre za prvi regionalni kongres v Srednji in Vzhodni Evropi. Veliki dogodek hortikulturne stroke se bo odvijal od 11. do 14. junija. Več 

Vrtničarski kongres

Rožni dan
16. junij ob 18.00
Ker si opojne lepotice zaslužijo svoj dan, na prijetno druženje vabimo vse ljubitelje vrtnic. Udeležili se boste lahko predavanj, se družili z ljubitelji iz vse Slovenije in izbrali najlepšo vrtnico. Več

Rožni dan

Vrtnice, kraljevske rože
Vrtnica je na Evropska tla stopila v družbi Afrodite. Kult najlepše med boginjami je zahteval uporabo najlepše cvetlice med cvetlicami – vrtnice. Videz je pomemben, toda vrtnica je v resnici izjemna zaradi vonja, ki mu pravijo vonj vseh vonjev. Tudi naš del Evrope pozna vrtnične zgodbe, ki so se napletle okoli imenitnih ljudi, in nekaj teh prikazuje pričujoča razstava. Pomembne so zato, ker kar počnejo slavni, posnemajo drugi. Razstava Vrtnice, kraljevske rože bo na ogled od 3. junija do 31. avgusta na stebrih pred Galerijo pod arkadami.

Vrtnice na znamkah
Marca 2017 je Pošta Slovenije dala v promet štiri nove znamke s štirimi upodobitvami vrtnic. V Republiki Sloveniji smo na znamkah z rastlinskimi motivi že imeli navadni šipek (Rosa canina), takrat v družbi treh drugih zdravilnih rastlin. Šipku kot daljnemu divjemu predniku v letu 2017 sledijo štiri žlahtne rože, ki niso bile izbrane slučajno. Ilustrirajo zgodovino vrtnic v Sloveniji od srednjega veka do prve slovenske sorte, opozarjajo pa tudi na podnebno raznolikost slovenskih dežel, ki se odraža tudi v izbiri naravnim danostim primernih vrtnic. Znamke bodo na ogled od 13. do 18. junija v prostorih stare upravne zgradbe.

Vrtnice na znamkah

Preberite več...
Novice 15 Maj 2017

Koncertiranje na cevne zvonove za vsakogar

Cevni zvonovi v Arboretumu 

Arboretum Volčji Potok je v svoje osrčje namestil melodični tolkali - cevne zvonove za mlado in staro, za tiste, ki so glasbeno podkovani in tiste, ki se nikdar niso srečali z notnim črtovjem. Manjši cevni zvonovi so nameščeni na otroškem igrišču, večji pa pod platano v Spodnjem angleškem parku. Glasbili je skonstruiral in izdelal Anton Špenko, študent arhitekture.

Igranje priljubljenih in širšemu krogu znanih »Ever greenov« je s priloženimi obarvanimi notami razumljivo tudi glasbeno nepodkovanim obiskovalcem. Skritim talentom pa je omogočen polet za improvizacijo.

Andreja Pogačar Špenko

Preberite več...
Novice 06 April 2017

LandArt 2017

LandArt 2017 v Arboretumu Volčji Potok

LandArt 2017

Letošnja tema ustvarjalnega druženja slovenskih hortikulturnih, cvetličarskih in aranžerskih šol so PTICE. Ptice so  namreč pomemben člen narave in nanje premalokrat pomislimo.

Študentje VSŠ hortikultura BC Naklo so v pozdrav ustvarjalcem in obiskovalcem LandArta 2017 postavili štiri metre visoko in šest metrov široko skulpturo ptice ujede.
Sicer pa si bodo obiskovalci vse do januarja 2018 lahko ogledali stvaritve iz naravnih materialov izpod rok dijakov Srednje trgovske šole Ljubljana, smer aranžerski tehnik; Srednje šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje; Grma Novo mesto – center biotehnike in turizma ter študentov krajinske arhitekture Biotehniške fakultete iz Ljubljane in študentov VSŠ hortikultura BC Naklo.

Priprave na dogodek so izvajali študentje VSŠ hortikulture BC Naklo v okviru obveznosti predmeta oblikovanje in urejanje prostora z rastlinami (OUP) pod mentorstvom dr. Sabine Šegula in Rocka Finala.

Pripravila: dr. Sabina Šegula

LandArt 2017

Več o Landartu

Preberite več...
Novice 30 Marec 2017

Novosti v vrtnem centru

YAMLINA, malina z okusom jagode

Japonska malina ali Yamlina je malina, ki ima čudovite plodove z okusom jagode. Lahko jih pripravite v sadni solati ali v sladoledni kupi.
Cveti belo. Prvi plodovi dozorijo v začetku julija. Yamlina je grmičaste rasti. Ustreza ji sončna do polsenčna lega. Zraste do 100 cm visoko in 60 cm v širino. Odporna je proti boleznim in nizkim temperaturam.
Dopolnite svoj zelenjavni ali okrasni vrt z malino z nenavadnimi in okusnimi plodovi.

Yamlina

 

BrazelBerry

Nove sorte borovnic in robid, ki združujejo čudovit izgled in okusne plodove

Borovnice in robide so okusne in zdrave, zato se vedno pogosteje odločamo za umestitev jagodičevja v zelenjavni ali okrasni vrt. Priljubljeno je tudi gojenje v loncih in koritih na balkonu ali terasi. Če ste mislili, da lahko jagodičevje postreže le z okusnimi plodovi ste se zmotili.

Ponujamo vam nove sorte robid in borovnic, ki združujejo okusne plodove s čudovitim izgledom rastlin. To so sadike iz serije BrazelBerry. Več

BrazelBerry 

 

POJEJ ME!

Sadike zelišč iz linije "Eat me!" v razgradljivih lončkih na voljo v vrtnih centrih Arboretuma Volčji Potok

Zelišča iz linije "Eat me!" so posajena v biorazgradljive lončke. Ti so narejeni iz naravnega lepila in materialov, ki nastanejo kot odpadni produkt pri proizvodnji riža. To pomeni, da s svojim nakupom ne boste prispevali k povečanju količine odpadne embalaže, hkrati pa se boste izognili financiranju proizvodnje plastičnih lončkov. Vaš nakup je investicija v prihodnost, ko bo nakup izdelkov brez embalaže temelj trajnostnega razvoja in naravovarstva.

Lončki so stabilni in vzdržljivi, razgradijo se šele v stiku s tlemi. So 100 % biorazgradljivi, zato lahko svoja zelišča na vrt posadite z lončkom vred. Ko bodo encimi iz tal pričeli razgrajevati lonček, bodo hranila, ki se iz njega sprostijo, pomagala pri rasti mlade rastline.

 

Vse na voljo v Vrtnih centrih Arboretum v Volčjem Potoku in Medlogu.

Preberite več...
Novice 27 Marec 2017

Snežniška gartroža v vrtnem centru

Snežniška gartroža (Rosa ×alba ''Snežniška'') je zgodovinska vrtnica iz skupine belih rož (Rosa ×alba). V 19. stoletju so jo gojili na vrtu gradu Snežnik, a se je po letu 1945 za njo izgubila vsaka sled. Grajsko rožo so po spletu naključij leta 2008 znova našli.

Vrtnica je odporna proti mrazu in listnim boleznim in je ni potrebno škropiti. Cveti 2-3 tedne na leto v mesecu juniju. Zraste do 120 cm visoko.

 

- 20 % popust za nakup sadike snežniške gartrože v Vrtnem centru Arboretum. Akcija velja do prodaje zalog.

Snežniška gartroža 

Navodila za sajenje in vrtnarsko nego

Lega: sončna do polsenčna

Zemlja: vrtna zemlja z dodatkom komposta

Gnojenje: spomladi z organskim gnojilom

Zalivanje: zalivamo mlado rastlino, dokler se ne vraste, in ob močni suši enkrat na teden s 15 litri vode.

Obrezovanje: obrezujemo po cvetenju z izrezovanjem triletnih in starejših vej; spomladi odstranimo samo polomljene ali posušene veje.

 

Med štirimi vrtnicami, ki jih letos na svojih znamkah daje v promet Pošta Slovenije, je tudi snežniška gartroža. Več o tem na blogu

Snežniška gartroža

 

 

Preberite več...
Novice 07 Marec 2017

Nove sorte borovnic in robid

Brazel Berry

Borovnice in robide so okusne in zdrave, zato se vedno pogosteje odločamo za umestitev jagodičevja v zelenjavni ali okrasni vrt. Priljubljeno je tudi gojenje v loncih in koritih na balkonu ali terasi. Če ste mislili, da lahko jagodičevje postreže le z okusnimi plodovi ste se zmotili.

Ponujamo vam nove sorte robid in borovnic, ki združujejo okusne plodove s čudovitim izgledom rastlin. To so sadike iz serije BrazelBerry. V Vrtnem centru Arboretum Volčji Potok in Vrtnem centru Medlog so na voljo sorte borovnic 'Jelly Bean', 'Peach Sorbet' in 'Pink Breeze' ter robida 'Baby Cakes'. Več o posameznih sortah

Preberite več...
Novice 05 April 2017

Ceneje v vrtnično razpoloženi Arboretum

Za vse Ljubljančane, ki se redno vračajo v Arboretum Volčji Potok po sprostitev, znanje, razvedrilo ali igro, prinaša leto 2017 dobrodošlo spremembo. Sezonska karta bo za občane mestne občine Ljubljana cenejša.

Doslej so bili podobne ugodnosti deležni Kamničani, Domžalčani in prebivalci sosednjih občin, ki so z Arboretumom Volčji Potok sklenile poseben dogovor. V letu 2017 se jim pridružuje Ljubljana: Ljubljančani bodo lahko letos kupili sezonsko karto za 36 € za odrasle in 20 € za otroke. Karta odpira vrata za neomejeno število obiskov, mora pa biti opremljena s fotografijo in ni prenosljiva. Ob nakupu sezonske karte prinesite s seboj fotografijo in veljaven osebni dokument.

Letošnje leto sta se MO Ljubljana in Arboretum Volčji Potok združena še v enem projektu in to je Kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki bo od 11. do 14. junija. Gostje bodo bivali v Ljubljani, dva dni strokovnega programa pa se bosta odvila tudi v Arboretum Volčji Potok. Kongres organizira Društvo ljubiteljev vrtnic Slovenije, ki sta ga s svojimi službami podprla MOL in Arboretum.

Ljubljana se bo svetovni javnosti pokazala kot mesto vrtnic: ima župana, ki je naklonjen vrtnicam ja za mesto pridobil vrtnico 'Ljubljana', ima zelo lep mestni rozarij v parku Tivoli in vrtnice na javnih površinah. Med kongresom bo Ljubljana svetovna prestolnica vrtničarjev. Obiskalo jo bo vsaj 150 rožnih navdušencev in strokovnjakov - 130 je že prijavljenih in to dobesedno iz vseh koncev sveta.

Arboretum Volčji Potok je zaradi kongresa temeljito prenovil in razširil svoj rozarij. Če je bilo pred dvema letoma v njem 300 sort različnih vrtnic, jih je zdaj 900. Pri izbiri novih vrtnic so iskali zlasti sorte, ki so odpornejše proti rastlinskim boleznim. Svojstvena zanimivost je 185 sort iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki jih ni na enem mestu zbral še noben drug rozarij. Junijski kongres se namreč vsebinsko osredotoča na ta del Evrope, ki je preostalemu vrtničnemu svetu velika neznanka.

Polega starega rozarija nad pristavo so močno razširili nasad vrtnic v ravninskem delu Arboretuma. Tam so dobili prostor visokorasli rožni grmi. Cvetoče vrtnice bodo od druge polovice maja naprej izjemno doživetje za vse čute in to v množini, ki je doslej pri nas nismo poznali. Vsaka sorta je zastopana z več primerki in če bi v Arboretumu prešteli prav se grmiče, bi prišlo do številke 4.000 vrtnic. Ne le letos, tudi v prihodnje bodo vrtnice še en magnet za obiskovalce v parku, ki leži na pragu Ljubljane.

Besedilo: Matjaž Mastnak

Vrtnica Ljubljana v Arboretumu 

Greda z vrtnico 'Ljubljana' ob novem dostopu v rozarij Arboretuma Volčji Potok.

Preberite več...
Novice 17 Februar 2017

Presajanje kaktusov

V teh dneh se v parku pripravljamo na novo sezono. Eno izmed opravil je tudi presajanje kaktusov. S presajanjem dosežemo, da kaktusi lepše cvetijo, obenem pa s tovrstnimi posegi preprečimo morebitne napade škodljivcev in razvoj bolezni. Razstavo kaktusov v novi postavitvi si v steklenjaku za upravno stavbo lahko ogledate od 4. marca dalje.

Lepo vabljeni!

Razstava kaktusov

Preberite več...
Novice 03 Februar 2017

Pripravljamo novo razstavo

Pripravljamo novo razstavo

Za letošnjo sezono pripravljamo novo razstavo. Predstavili vam bomo velikane iz Jadrana, ki jih izdelujemo v Arboretumu Volčji Potok.

 

Edin – Edo Šćuk kipar

Janez Celestina varilec, oblikovalec

Mitja Lanišek, Primož Prešeren, Miroslav Stojančić, Janko Zver pomoč pri modeliranju

Tehnopur d.o.o. izvajalec poliuretana

Pripravljamo novo razstavo

Na sliki sta ogrodji za izdelavo kita grbavca in kita glavača v naravni velikosti. 

 

Preberite več...